20.09.2019
Imieniny: Eustachego, Faustyny i Renaty
 

Jesteś tutaj

Zakładki podstawowe

Konkurs na najlepszy produkt i potrawę regionalną - Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów

Wersja do wydruku

Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów odbył się po raz dziewiętnasty w Muzeum „Górnośląski Park Etnograficzny w Chorzowie”. Ideą tegoż jarmarku jest promocja tradycyjnych potraw śląskich i produktów regionalnych. Po raz dziewiętnasty w dniu 28 lipca br. do konkursu stanęły nie tylko Koła Gospodyń Wiejskich reprezentujące Województwo Śląskie, ale także producenci wyrobów regionalnych i tradycyjnych spełniających kryteria regulaminowe.

Organizatorem centralnym Konkursu odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków poszczególnych Województw jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP i Ośrodkami Doradztwa Rolniczego. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie Ośrodki Doradztwa Rolniczego. Powołane są dwie komisje konkursowe pracujące na szczeblach regionalnych; jedna zajmująca się lokalnym i regionalnym produktem żywnościowym, druga zajmuje się daniami i potrawami regionalnymi. Ponadto powołana jest Kapituła Krajowa, która przyznaje statuetki „PERŁA” produktom i daniom wybranym spośród nominowanych w czasie finałów na szczeblu regionalnym z 16-tu województw, które razem z nagrodą „Klucz do Polskiej Spiżarni”, będą wręczane na Wielkim Finale Konkursu w Poznaniu.
Podczas niedzielnej imprezy w Parku Etnograficznym oprócz Finałów Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” odbywał się również VI Międzynarodowy Konkurs Piwowarów Domowych. Było także dla zebranych wspólne gotowanie z Michałem Bałazym przed aresztem,dla najmłodszych warsztaty lepienia pierogów, kulanie klusek śląskich, smażenie podpłomyków ze świeżo zmielonej mąki w żarnach. Warsztaty odbywały się w ogrodzie przed chatą sołtysa. Natomiast na łące przed chatą sołtysa odbywał się pokaz warzenia piwa i oczywiście degustacja. Nie zabrakło występów artystycznych, ludowej muzyki i śpiewu. Wystąpiła Kapela Biesiadna z Poraja i Kapela Fedaków, na zakończenie imprezy wystąpił zespół Whisky River.
W tej wspaniałej imprezie plenerowej jak i konkursie naszą miejscowość Pisarzowice oraz Gminę Wilamowice reprezentowały panie z KGW „Strażniczki Tradycji” z Pisarzowic. Do konkursu został wystawiony produkt „Zajączek z jajami przepiórki” z dodatkami. Niektórzy pośród degustujących (nie tylko komisja konkursowa) orzekli ze śmiechem, iż sama nazwa była adekwatna do gotowego produkty, tylko uszu zająca zabrakło. W Parku Etnograficznym podczas imprezy plenerowej goście mogli zakosztować ciasteczek „Pisarzowickie łasuszki” jak i różnorodnych ciast pisarzowickich gospodyń.

Przew. C.Puzoń
 





Projekty unijne

Projekty MKiDzN